FANDOM


250px-Cho Chang Profile

Čo Čang

Čo Čang (rođena 1978 ili 1979) je veštica koja je pohađala Hogvorts školu veštičarenja i čarobnjaštva od 1990. do 1997. godine i bila je razvrstana u Rejvenklo. Bila je tragač za rejvenkloovski kvidički tim i veoma popularna učenica. Na svojoj petoj godini, počela je da izlazi sa Sedrikom Digorijem dok je on bio šampion na Tročarobnjačkom turniru. Sedrik je postao jedan od prvih žrtava Drugog Čarobnjačkog Rata, tako što je bio ubijen od strane Pitera Petigrua po naređenju Lorda Voldemora u junu 1995. godine. Njegova smrt je uveliko uznemirila Čo, i uzrokovala je to da se Čo bori protiv novorođenog Mračnog Gospodara. Na svojoj šestoj godini, Čo se pridružila Dambldorovoj armiji, prkoseći željama svojih roditelja, i počela je da izlazi sa Harijem. Međutim, Čoina najbolja prijateljica, Marijeta Edžkomb, izdala je D.A., a Harijeva i Čoina veza pala je u vodu. Čo je dokazala svoju lojalnost školi i Dambldorovoj Armiji tako što se vratila godinu dana posle završetka svoje poslednje godine na Hogvortsu, kako bi se borila u bici za Hogvorts, koju je preživela. Čo se kasnije udala za Normalca.

Fizički izgledEdit

Kada je Čo prvi put predstavljena 1994. godine, opisana je kao veoma lepa devojčica. Imala je dugu, crnu kosu, nekoliko pegica i bila je niska.

Ličnost i osobineEdit

Čo je veoma privlačna devojka sa dugom, crnom kosom, pegama i kineskog je porekla. Bila je pametna, sudeći po tome što je bila ravrstana u Rejvenklo i bila je vešta u sportu, jer je igrala poziciju Tragača u rejvenkloovskom kvidičkom timu, a i bila je fan Kvidiča od malena; Tutšliski Tornado joj je bio omiljeni kvidički tim od šeste godine. Bila je popularna učenica, sudeći po tome što se uvek kretala u velikim grupama učenika i mnogim momcima koji su joj se divili.

Hari je primetio da je Čo veoma emocionalna osoba, mada je nepoznato da li je samo glumila zbog događaja koji su se izdešavali na njenoj petoj i šestoj godini. Hari je pretpostavljao da bi ona bila srećnija u društvu nekoga ko je ne bi podsećao na Sedrikovo ubistvo. Čo se ponašala pomalo dramatično prema Hariju, a i osećala je ljubomoru prema Hermioni Grejndžer, a verovatno ju je na to podstaklo to što Hari nije želeo da priča o Sedrikovom ubistvu sa njom, što je dovelo do toga da Hari nije bio mnogo taktičan. Čo je pokazala da je veoma odan prijatelj tako što je stala u odbranu svoje drugarice Marijete Edžkomb, zbog čega je Hari bio ljut. Pokazala je još jednom svoju odanost tako što se vratila na Hogvorts i podržala svog bivšeg dečka i Dambldorovu armiju u bici za Hogvorts.

Magijske sposobnosti i veštineEdit

350px-ChoChangAskOut

Čo Čang

  • Kvidič: Čo je igrala poziciju Tragača u rejvenkloovskom kvidičkom timu, dokazavši da je vešt letač i kvidički igrač.
  • Patronus: Čo je naučila kako da napravi opipljivog Patronusa na svojoj šestoj godini, ali Dementor tada nije bio prisutan. Njen Patronus imao je oblik labuda.
  • Odbrana od Mračnih Veština: Uzimajući u obzir da je trenirala zajedno sa ostalim članovima D.A. smatra se da je Čo imala talenta u izvođenju čini protiv mračnih veština. Njene veštine su se upotpunile, s obzirom da se borila u Drugom čarobnjačkom ratu i preživela ga.

EtimologijaEdit

220px-Cho Chang promo

Cho Chang

Cho je kinesko, japansko, korejsko i filipinsko ime. Kao japansko ime, izvedeno je od reči chou, što znači "leptir". Chang je obično kinesko prezime i znači "slobodan" i "nesmetan". Na kineskom, chou chang znači "melanholija". To može aludirati na Čoin krhak emocionalni status nakon Sedrikovog ubistva. Čo takođe može biti engleska verzija imena chou, što znači "jesen". U mandarinskim prevodima Harija Potera, ime "Cho Chang" prevodi se kao "Zhang Qiu" (张秋) (na kineskom, prezimena se stavljaju pre imena). Pošto je "Zhang" obično kinesko ime prezime i verzija prezimena "Čang", "Qiu" znači "jesen". Pošto se pretpostavlja da je Čo Čang kinesko ime, mandarinski prevod nam verovatno govori šta to ime znači.

ZakulisnoEdit

220px-Fleur DelaCour sitting beside Cho Chang at the Ravenclaw table 02

Čo razgovara sa Fler

  • Škotska glumica Kejti Lung igrala je Čo Čang u čevrtom, petom i šestom filmu. Kejti ju je igrala kao Škotkinju, mada to nikada nije pomenuto u knjigama. kejti Lung vratiće se da ponovi svoju ulogu Čo Čang u predstojećem filmu Hari Poter i relikvije smrti koji će biti iz dva dela.
  • U filmskoj verziji Reda Feniksa se ne pojavljuje Marijeta Edžkomb. Čo je ta koja izdaje Dambldorovu armiju, pod dejstvom Verita Seruma. Takođe, ovo je razlog zbog kojeg su Hari i Čo raskinuli u filmu, za razliku od knjige, gde su raskinuli zbog Čoine ljubomore prema Hermioni i Marijetine odbrane.
  • Takođe, u filmskoj adaptaciji Reda Feniksa, spomenuto je da Čoina majka radi za Ministarstvo magije. Međutim, u knjigama, Marijetina majka je ta koja radi u Ministarstvu magije.
  • Čoin poznati kvidički rekord nad Grifindorom je 0-3. Ovo uključuje dva povezana poraza od Džini Vizli. Dž. K. Rouling je komentarisala da je planirala Džininu pobedu nad Čo, kao i to da Džini izabere bolje ime za Dambldorovu armiju, nagoveštavajući da je Džini bolji izbor za Harija.
  • Čo čang je poznata kao prva simpatija, prvi poljubac i prva bivša devojka Harija Potera.
  • Džinin prvi dečko, Majkl Korner, i Harijeva prva devojka, Čo Čang, počeli su da se zabavljaju na kraju Harijeve pete godine, a nastavili su i tokom njegove šeste godine, kada se on zabavljao sa Džini.

PojavljivanjeEdit

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.