FANDOM


Asistenti, u Hogvorts Školi veštičarenja i čarobnjaštva, su učenici kojima je priznat ekstra autoritet, sa strane Glavešine kuće i direktora ili direktorke. Po jedan ženski i jedan muški učenik izabrani su iz svake kuće na svojoj petoj godini da budu asistenti, i svoju dužnost nastavljaju u šestoj godini, a i u sedmoj dok ne završe školovanje. Znači, postoji šest asistenata na jednoj godini, i dvadeset četiri u celoj školi za jedno vreme. Glavešine dečaka i glavešine devojčica mogu se svrstati u taj broj, i ne mogu biti zamenjeni.

UlogaEdit

170px-Prefects Bath

Asistentsko kupatilo.

Asistenti su zaduženi da učenicima oduzimaju poene kada prekrše neko pravilo, ali nemaju pravo da oduzimaju poene od drugih Asistenata. Asistenti takođe mogu da daju kaznene časove učenicima, kao kaznu. Oni takođe patroliraju hodnicima da učenici ne prekrše Policijski čas. Postoji i posebno Kupatilo za Asistente, sa velikom kadom poput bazena, na petom spratu, u zamku Hogvortsa, a to kupatilo je dozvoljeno i Kvidičkim kapitenima da ga koriste. Jedina znana lozinka kupatila za Asistente je “sveža Borovina”. Asistenti takođe odvode prvake u spavaonice, prvog dana na Hogvortsu.

Kada neki učenik postane Asistent, velike su mu šanse da kasnije postanu Glavešine Dečaka ili Devojčica. Međutim, to ne mora da znači, jer postoje i izuzetci, tako da ne moraju baš Asistenti da budu Glavešine dečaka ili devojčica. Ova činjenica je pokazana tako što je Remus Lupin bio Grifindorski Asistent, ali kasnije je Džejms Poter postao Glavešina dečaka.

Asistenti nose bedževe, boje kuće u kojoj pripadaju. Dužni su da nose bedževe na svojoj školskoj uniformi. Bedž Asistenta ima slovo “A”, bedž Glavešine dečaka sadrži slova “GD”, kao i glavešine devojčica. Ako je Asistent član Kvidičkog tima ili Kvidički kapiten, nije obavezan da svoj Asistentski bedž nosi na kvidičkim odorama.

Hermiona Grejndžer bila je razuman Asistent, i veoma je ozbiljno shvatila svoj posao, dok je Ron Vizli bio manje zainteresovan za to. U stvari, on je bio veoma iznenađen kada je bio izabran za Asistenta, jer su svi mislili da će to biti Hari. Dambldor je mislio da je Hari već dovoljno preopterećen, pa je poziciju dao Ronu. Ron je primio pismo od svog starijeg brata Persija, u kom mu je ovaj rekao da može doći do situacije da izgubi svoj Asistentski bedž ako nastavi da se druži sa “veoma opasnim” Harijem Poterom. To znači da Asistenti verovatno imaju ograničena pravila, i da ako previše zloupotrebljavaju svoju poziciju, da ih to može dovesti do gubitka pozicije Asistenta.

Drako Melfoj i Pensi Perkinson veoma često su zlostavljali svoju poziciju, što je umnogome nerviralo Hermionu Grejndžer. U šestoj godini, Drako je odbio da nastavlja da izvršava svoje dužnosti Asistenta, zbog toga što je postao Smrtožder, i dobio zadatak da izvrši atentat na Albusa Dambldora. To može da znači da učenici imaju prava da odbiju svoje mesto Asistenta kada god žele, jer je Drako bio kažnjen zbog neodgovornosti.

Poznati asistentiEdit

180px-HermininniDOMootp

Hermiona kao Asistent.

HaflpafEdit

GrifindorEdit

RejvenkloEdit

SliterinEdit

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.