FANDOM


Hari Poter i kamen mudrosti je prvi deo knjiga o Hariju Poteru. Knjiga je prvi put bila objavljena 30. juna 1997. u Londonu od strane izdavača "Blumsburi" i takođe je napravljen film sa istim imenom.

Knjiga je objavljena u Sjedinjenim Američkim Državama pod imenom Harry Potter and the Sorcerer's Stone, zato što su izdavači verovali da mnogi čitaoci neće razumeti naslov Philosopher's Stone. Knjiga je ubrzo postala jedna od najtraženijih knjiga među mladim čitateljima.

PosvetaEdit

"Za Džesiku, koja voli priče; za En, koja ih je volela; i za Di, koja je ovu priču prva čula."

Knjiga je posvećena za tri osobe ženskog pola koje su u srodstvu sa autorkom: Džesika je njena najstarija ćerka, En je njena majka koja je umrla od multiple skleroze i Di je njena sestra.

Opis knjigeEdit

"Hari nikada nije igralo sport na metli. Nikada nije nosio Nevidljivi ogrtač, sprijateljio se sa džinom ili pomogao zmaju u nevolji. Sve za šta je Hari znao bio je nepodnošljivi život sa Darslijevima: njegovom užasnom tetkom i tečom, i njihovim nenormalnim sinom Dadlijem. Harijeva soba bila je uzana ostava pod stepeništem i jedanaest godina nije imao rođendansku žurku.

Ali sve to promenilo se kada je sova donela misteriozno pismo: poziv da ide na jedno mesto o kome nikada nije ni sanjao. Tamo nije našao samo prijatelje, vazdušni sport i magiju u svakom ćošku, nego je pronašao veliku sudbinu koja ga je čekala... ako bi preživeo susret."

Sadržaj knjigeEdit

 1. Dečak koji je preživeo.
 2. Staklo koje nestaje.
 3. Pisma niotkuda.
 4. Čuvar ključeva.
 5. Dijagon-Aleja.
 6. Polazak s Perona devet i tri četvrtine
 7. Šešir za razvrstavanje
 8. Majstor Napitaka
 9. Ponoćni dvoboj
 10. Noć veštica
 11. Kvidič
 12. Ogledalo Ejnduž
 13. Nikolas Flamel
 14. Norbert, norveški šiljkoleđi
 15. Zabranjena šuma
 16. Kroz vratanca na podu.
 17. Čojvek s dva lica
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.