FANDOM


250px-Lily Potter fullcoloured

Lili Evans

Lili Poter (devojački Evans) (30. januar 1960. - 31. oktobar 1981) bila je Normalsko-rođena veštica, najmlađa ćerka gospodina i gospođe Evans i mlađa sestra Petunije Evans. Bila je još dete kada je saznala da je veštica, zahvaljujući dečaku koji je živeo blizu nje, Severusu Snejpu, koji joj je rekao za postojanje magije. Pohađala je Hogvorts školu veštičarenja i čarobnjaštva od 1971. godine do 1978. godine i bila je razvrstana u Grifindor. Kao talentovana učenica, Lili je bila član Kluba pužića i bila je Glavešina devojčica na svojoj sedmoj godini. Posle Hogvortsa, Lili se udala za Džejmsa Potera i sa njim je dobila sina Harija. Ona, Džejms i njihovi prijatelji (Sirijus Blek, Remus Lupin i Piter Petigru) pridružili su se Redu feniksa tokom Prvog Čarobnjačkog Rata, a ona i Džejms uspeli su tri puta da uvrede Lorda Voldemora. Međutim, Džejms i Lili bili su primorani da odu u skrivanje zbog proročanstva koje se odnosilo na Lorda Voldemora i njihovog sina koji je još bio beba. Piter Petigru je izdao Džejmsa i Lili Voldemoru. Voldemor je ubio Lili, kao i Džejmsa, 31. oktobra 1981. godine, kada su pokušavali da zaštite svog sina. Lili se ponovo pojavila kasnije kroz Kamen vaskrsnuća, zajedno sa Džejmsom, Sirijusom i Remusom, 1998. godine. Posle Drugog Čarobnjačkog Rata, Lili je imala troje unučadi: Džejmsa Sirijusa Potera, Albusa Severusa Potera i Lili Lunu Poter, koja je dobila ime po Lili Evans.

BiografijaEdit

DetinjstvoEdit

180px-The Prince's Tale

Snejp govori Lili da je veštica, dok ih Petunija ljubomorno sluša.

Lili je rođena u Normalskoj porodici Evans i imala je stariju sestru Petuniju. Petunija ju je mrzela zbog toga što je miljenica njihovih roditelja i zbog toga što je bila prijatelj sa dečakom po imenu Severus Snejp. Evansovi su živeli u istom gradu kao i Snejpovi, ali u boljem okruženju, pošto se Petunija podsmevala Snejpu jer dolazi iz Preljinog Sokaka. U ranom utrastu, Lili je postala prijatelj sa Severusom Snejpom, dečakom koji je živeo blizu i koji je bio zaljubljen u nju. Severus joj je rekao da je Normalsko-rođena veštica. Mada se ona to primila kao uvredu, njih dvoje su često razgovarali o čarobnjačkom svetu i željno su čekali da zajedno krenu na Hogvorts. Lilini roditelji bili su ponosni zbog njenih magijskih sposobnosti, ali njena sestra, koja je bila ljubomorna, rekla joj je da je "nakaza". Njihova sestrinska veza se nedugo zatim obrušila.

Godine na HogvortsuEdit

Sa jedanaest godina, Lili je krenula na Hogvorts školu veštičarenja i čarobnjaštva, gde je bila razvrstana u Grifindor. Postala je veoma vešta u Napicima, kao i u Činima, i tako je privukla pažnju profesora Horacija Pužoroga, koji joj je odobrio da se uučlani u njegov Klub Pužića. Na sedmoj godini, Lili je postala Glavešina devojčica.

170px-Young-lily

Hari je video svoju majku u Situ-Za-Misli dok je imala šesnaest godina.

Na svojoj petoj godini, Lili je stala u odbranu svog najboljeg prijatelja Severusa Snejpa koji je bio maltretiran od strane Džejmsa Potera, kome je ona rekla da je arogantni skot. Ona je oslovljavala Džejmsa njegovim prezimenom - kao što je on Lili oslovljavao njenim - i pokušao je da prekine da maltretira Snejpa, dok Snejp nije napao nju u poniženju i nazvao ju je Blatokrvnom. Iako je Snejp preklinjao Lili da mu oprosti, ona je to hladno odbila, odbijanjem svih njegovih pokušaja objašnjenja ili obećanja da će se promeniti. Ovo je zauvek prekinulo prijateljstvo Lili i Snejpa i prouzrokovalo da svako od njih krene svojim putem. Lili je rekla kako zna Snejpove planove za budućnost i da zna kako on želi da postane Smrtožder, zajedno sa svojim prijateljima Ejvorijem i Malsiberom.

Iste godine, Džejms je pokušao da pita Lili da izađe sa njim, ali ona je zo odbila, nazvavši ga "arogantnim skotom" zbog toga što baca uroke na sve učenike samo zato što mu se može, a posebno na Snejpa. Džejmsov najbolji prijatelj, Sirijus Blek, kasnije je komentarisao kako Džejms nije mogao da odoli iskušenju da pravi budalu od sebe kad god je Lili u blizini. Međutim, Lili nikada nije mrzela Džejmsa, samo ju je nerviralo njegovo ponašanje.

Ipak, na sedmoj godini, Džejms je odbacio sve svoje negativne osobine i pokazao je Lili da je i on dobra osoba. To je dovelo do njenog konačnog pristanka da izađe sa njim.

Prvi Čarobnjački RatEdit

250px-The potters hp

Džejms, Hari kao beba i Lili

Neko vreme nakon odlaska sa Hogvortsa 1998. godine, Lili i Džejms su se venčali. Takođe su postali članovi Reda Feniksa, organizacije koju je osnovao Albus Dambldor kako bi se borio protiv Lorda Voldemora i njegovih Smrtoždera, zajedno sa njihovim prijateljima Sirijusom Blekom, Remusom Lupinom i Piterom Petigruom. Tokom rata, uvredili su Voldemora najmanje tri puta u tri različita slučaja. Ovo je napravilo njihovog sina, Harija Džejmsa Potera, rođenim 31. jula 1980. godine, mogućim predmetom proročanstva koje je napravila Sibil Trilejni i koje je govorilo o moći malog dečaka da pobedi Lorda Voldemora.

200px-16.

Lili sa Harijem u naručju pred svoju smrt

Sibil Trilejni je ovo proročanstvo izrekla pred Albusom Dambldorom, ali je deo ovog prorčanstva čuo i Lilin bivši prijatelj, Snejp, koji je postao Smrtožder. Snejp je bio užasnut kada je Voldemor počeo da veruje da se ovo proročanstvo odnosi na Lilinog sina. Upozorio je Dambldora na moguće planove Mračnog gospodara i rekao je da će sve učiniti samo da ženu koju je još uvek voleo održi živom.

Skrivanje i smrtEdit

Lili i Džejms otišli su u skrivanje zajedno sa njihovim sinom Harijem koji je još uvek bio beba i ostali su u kontaktu sa svojim prijateljima pomoću pisama. U jednom pismu koje je poslala Harijevom kumu Sirijusu, lili je otkrila kako su imali mačku koju je Hari zamalo ubio dok je leteo na metli-igrački koju je dobio od Sirijusa kao rođendanski poklon. Poverenička čin štitila je njihovu kuću u Godrikovoj dolini. Međutim, njihov čuvar tajne, Piter Petigru, jedan od Džejmsovih najboljih prijatelja sa Hogvortsa, izdao ih je tako što je odao Voldemoru tajnu Povereničke čini.

270px-Lily eath

Lilina smrt

31. oktobra 1981. godine, Voldemor je uspeo da uđe u njihovu kuću. Džejms je rekao Lili da uzme Harija i beži dok on zadržava Voldemora. Međutim, Džejms je bio ubijen pre nego što su Lili i Hari uspeli da pobegnu iz kuće. Sateravši Lili i Harija u zamku u Harijevoj spavaćoj sobi, Voldemor je, po Snejpovom zahtevu, dao Lili šansu da se skloni dok on ubije Harija. Ona je to čvrsto odbila i stala je u zaštitu svog sina i Voldemor ju je ubio. Međutim, zahvaljujući Lilinoj žrtvi, Hari je bio obeležen zaštitom njene ljubavi, i Ubijajuća kletva se vratila na Voldemora, potpuno mu uništivši telo i Hari ga je privremeno porazio.

Posle smrtiEdit

Ipak, to nije bio poslednji put kada je Hari video svoju majku. Tokom svoje prve godine na Hogvortsu, Hari je pronašao Ogledalo Ejnduž i video je svoje roditelje pored sebe. Na kraju godine, Hagrid mu je dao album sa slikama njegovih roditelja. Na trećoj godini, pod uticajem Dementora, Hari je bio primoran da ponovo proživi smrt svojih roditelja.

180px-16231-26575

Lili kada je izašla iz Voldemorovog štapića.

Na četvrtoj godini, kada se Hari borio protiv Voldemora na groblju u Malom Hengltonu, doživeo je Priori Inkatantem i video je svoje roditelje, kao i ostale žrtve koje je Voldemor ubio svojim štapićem, tako što su svi jedan-po-jedan izlazili iz štapića kao kakvi duhovi i pomogli su Hariju da pobegne.

Na petoj godini, Hari je uspeo da uđe u sećanja Severusa Snejpa pomoću Sita-Za-Misli i video je svog oca kako maltretira Snejpa, kao i svoju majku koja je stala u Snejpovu zaštitu. 1998. godine, Hari je opet video isto sećanje, ali i mnoga druga koja su sadržala njegovu majku.

Konačno, tokom finalne bitke, kada je Hari verovao da korača u sopstvenu smrt, Hari je koristio Kamen vaskrsnuća kako bi vratio duhove Lili, Džejmsa Potera, Sirijusa Bleka i Remusa Lupina. I Lili i Džejms rekli su Hariju da su strahovito ponosni na njega, ponosni na njegovu snagu i hrabrost, i rekli su da će ostati s njim do samoga kraja. Hari je opisao njihovo prisustvo kao svoju hrabrost, razlog zašto je mogao da korača ispred njih.

Lilina unuka dobila je ime po Lili.

Fizički izgledEdit

200px-15.

Lili sa Harijem.

Lili je bila veoma lepa žena sa dugom, gustom, tamnocrvenom kosom koja joj je padala na ramena i sa zapanjujuće zelenim očima u obliku badema koje su njen sin Hari i unuk Albus nasledili. Očigledno, Liline zelene oči bile su toliko karakteristične, da je svaki čovek koji je poznavao Lili govorio Hariju da ima njene oči, pa mu je čak i dosadilo da mu to govore. Lili je takođe bila veoma privlačna i popularna učenica, delom zahvaljujući svom izgledu.

Ličnost i osobineEdit

180px-3

Lili Evans

Lili je bila poznata kao izuzetno ljubazna i talentovana veštica. Bila je odlična učenica i postala je Glavešina devojčica na sedmoj godini Hogvortsa. Takođe je bila sve vreme miljenica profesora Horacija Pužoroga, koji je za nju rekao da je duhovita i šarmantna. Imala je običaj da vidi najbolje u drugima, čak i kada oni to ne bi videli sami u sebi, i često je stajala u odbranu onima koji su maltretirani ili kritikovani, kao što je bio njen najbolji prijatelj, Severus Snejp.

Međutim, kada je u temperamentu, Lili je imala oštar jezik, i ne bi se ustručavala da bude oštra prema onima koji bi je naljutili, što ju je činilo veoma sličnoj njenoj budućoj snaji Džini Vizli. Ovo se videlo kada je vikala na Džejmsa koji je maltretirao Snejpa, a prema Snejpu je bila izuzetno hladna kada je tražio od nje oproštaj. Takođe je bila od onih koji su ostajali pri svojim principima, što je viđeno kada je prekinula svoje prijateljstvo sa Snejpom jer nije mogla da podnese njegovu toleranciju prema mračnim veštinama i reagovala je hladno na njegova izvinjenja i nije htela da sasluša objašnjenje. Ovo je ostavilo Snejpa bez prijatelja, osim što se družio sa Smrtožderima, ali on nikada nije prestao da je voli.

Ona i njen muž bili su hrabri i samopožrtvovani jer su uvredili Voldemora tri puta i umrli kako bi zaštitili svog sina.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.