FANDOM


(Adding categories)
 
Linija 199: Linija 199:
 
*''[[Hari Poter i relikvije smrti (film 2. deo)]]''.
 
*''[[Hari Poter i relikvije smrti (film 2. deo)]]''.
 
'''Bold text'''
 
'''Bold text'''
  +
[[Kategorija:Lord voldemor]]

Trenutna revizija na dan 17:48, april 27, 2019

250px-Lovegood loona

Luna Lavgud

Luna Skamander (devojački Lavgud) (rođena 1981.) je veštica koja je pohađala Hogvorts školu veštičarenja i čarobnjaštva od 1992. do 1999. godine, i bila je Razvrstana u Rejvenklo. Ona je ćerka Ksenofilijusa Lavguda, glavnog urednika magazina “Cepidlaka”, i gospođe Lavgud, koja je umrla kada je Luna imala samo devet godina, tako što je eksperimentisala u činima i one su pošle naopako. Lunu je podigao njen otac u kući koja liči na veliki top, u selu Oteri Sent Kečpol, veoma blizu čarobnjačke porodice Vizli, koji žive u Jazbini. U svojoj četvrtoj godini, Luna se pridružila Dambldorovoj Armiji, gde je postala veoma važan član. 1996. godine učestvovala je u Bici u Odseku za Misterije, a 1997. godine u Bici na Astronomskom Tornju, i zajedno sa Džini Vizli i Nevilom Longbotomom je reaktivirala Dambldorovu Armiju 1998. kada je Hogvorts pao pod kontrolu Lorda Voldemora. Zbog političkih pogleda njenog oca, Lunu su kidnapovali Otimači, i odveli je u Palatu Melfojevih, gde je bila zarobljena mesecima. Dobi ju je spasao, kao i ostale zarobljenike, u proleće 1998. Zajedno sa ostalim zarobljenicima otišla je na sigurno u Školjokolibu, odakle se početkom maja vratila na Hogvorts da bi se borila u finalnoj bici Drugog Čarobnjačkog Rata. Kasnije u životu, Luna je postala poznata naturalistkinja, i udala se za Rolfa Skamandera, sa kojim je kasnije dobila blizance, Lorkana i Lisandera.

BiografijaEdit

DetinjstvoEdit

Luna je rođena 1981. godine, i živela je u Oteri Sant Kečpolu zajedno sa njenim roditeljima, urednikom magazina “Cepidlaka”, Ksenofilijusom Lavgudom, i njegovom ženom, koja je volela da eksperimentiše sa činima. Oteri Sant Kečpol je u Devonu, u Engleskoj, blizu Jazbine, gde žive Vizlijevi. Kada je Luna imala devet godina, njena majka umrla je u eksperimentisanju činima, ostavljajući malu Lunu da živi sa svojim ocem. Luna je videla njenu smrt, što joj je omogućilo da vidi i Testrale, a verovala je da bi mogla opet da je vidi.

Obrazovanje na HogvortsuEdit

Ranije godineEdit

1992. godine, kada je imala jedanaest godina, Luna je krenula na Hogvorts, školu Veštičarenja i Čarobnjaštva i bila je Razvrstana u kuću Rejvenklo. Zbog toga što su Lunu smatrali veoma čudnom, ona ranije nikada nije imala ni jednog prijatelja na Hogvortsu. Mnogi učenici su je redovno zadirkivali, i zvali je “Lujka Lavgud”, i sakrivali su joj stvari. Luna je sve to normalno podnosila i nikada se nije potrudila da se promeni.

Na kraju druge godine, kao i ostali učenici sa njene godine, Luna je morala da uzme još neke predmete koji bi uticali na njenu budućnost. Ona je uzela Pretskazivanje, a verovatno i Brigu o Magijskim Stvorenjima i Drevne Rune.

Luna i njen otac su prisustvovali Svetskom Prvenstvu u Kvidiču 1994. godine; Amos Digori je rekao da su tamo kampovali nedelju dana. Ne zna se da li su bili tu kada su Smrtožderi upali na Prvenstvo, i da li su bili povređeni.

Četvrta godinaEdit

Na svojoj četvrtoj godini, Luna je upoznala Harija Potera u Hogvorts Ekspresu, i delila je kupe s njim, Džini Vizli i Nevilom Longbotomom, a kasnije su im se pridružili i Hermiona Grejndžer i Ron Vizli. U to vreme, Luna je čitala očev magazin, “Cepidlaka”, naopačke. Ona im je svima rekla da je njen otac glavni urednik, kada je Hermiona vređala magazin. Luna se predugo i glasno smejala na šalu koju je rekao Ron, što je bilo uvod u to da se ona veoma luckasto ponaša. Međutim, ona je bila retka od onih koji su verovali Hariju Poteru u to da se Lord Voldemor zaista vratio, a to mu je i rekla pred učenicima četvrtog i petog razreda.

Kasnije, te godine, Luna je dobila poziv da se pridruži Dambldorovoj Armiji. Ona je odmah prihvatila, i vredno je radila zajedno sa ostalim učenicima koji su se pridružili DA. Da bi nagovorili ljude da poveruju Harijevoj priči da se Lord Voldemor vratio, Hermiona je napravila intervju sa Harijem i Ritom Skiter u “Tri Metle”, a Luna im je rekla da će njen otac to rado objaviti u “Cepidlaki”.

Blizu kraja te godine, Hari je doživeo viziju kako Voldemor muči njegovog kuma Sirijusa Bleka, u Odseku za Misterije, u Ministarstvu Magije. Luna i Džini su čuvale stražu na krajevima hodnika, dok su Hari i Hermiona upali direktno u kancelariju Dolores Ambridž kako bi on pokušao da stupi u kontakt sa svojim kumom, a Ron je išao da obavesti Ambridžovu da poltergejst Pivs pravi nevolje u učionici Preobražavanja. Međutim, bili su uhvaćeni, zajedno sa Nevilom, sa strane profesorke Ambridž i članova Inkvizitorskog Odreda. Članovi Inkvizitorskog Odreda su ih nekako obuzdali, a Luna je stajala pored prozora i bilo ju je teško uočiti: činilo se kao da joj je dosadno. Hari i Hermiona su nahuškali Ambridžovu u Zabranjenu Šumu, a Luna, Džini, Ron i Nevil uspeli su da pobegnu od Inkvizitorskog Odreda, koristeći razne Kletve i Uroke.

Luna protiv smrtozdera

Volden Mekner zadržava Lunu u Odseku za Misterije.

Kada su se svi opet sreli u Šumi, Hari je planirao da odu u Ministarstvo Magije. Luna je predložila da bi najbolje bilo da idu na Testralima do Ministarstva, a onda je sela na Testrala “kao da to radi svaki dan”. Takođe je pomogla Ronu, Hermioni i Džini da sednu na njihove Testrale, zato što su te životinje bile nevidljive za njih. Šest članova D.A. doletelo je do Ministarstva Magije, a kada su došli u Dvoranu Smrti, Luna i Hari su bili jedini koji su mogli da čuju glasove iza Vela. Grupu je kasnije napalo dvanaest Smrtoždera.

Luna je učestvovala u bici koja je usledila, povredivši Smrtoždera kome je bacila činima model Plutona u lice. Zaštitila je Rona, koji je bio pogođen čini koja ga je načinila veoma zbunjenim, tako što je napala Smrtoždera koji je dohvatio Džinin članak. Kada je Luna bacila model Plutona na Smrtoždera, slučajno je slomila Džinin članak. Morala je da se izbori sa Ronom, dok se na kraju nije srela sa Harijem i Nevilom. Luna je bila jedna od poslednjih članova DA koja je pala, a kasnije ju je Ošamutio jedan Smrtožder tako da je ona letela preko sobe. Došla je pred sam kraj bitke, i preživela je relativno nepovređena.

Na kraju školske godine, Luna je pričala sa Harijem, koji je bio veoma ožalošćen zbog smrti svog kuma i nije našao utehu ni u priči s duhom. Luna mu je rekla o smrti njene majke, i da veruje da će moći da je vidi jednog dana, što je Hariju bilo veoma utešno.

Tog leta, Luna i njen otac, napravili su ekspediciju po Švedskoj, koristeći novac koji im je platio “Dnevni Prorok” da bi otkupio intervju sa Harijem koji je odradila Rita Skiter. Ona i njen otac želeli su u Švedskoj da pokušaju da pronađu Zgužvanorogog Snorkaka.

Peta godinaEdit

250px-Deanluna

Luna priča sa Dinom Tomasom i Džini Vizli.

Sledeća godina bila je godina Luninih O.Č.N-a. Na putu do Hogvortsa, Luna je opet delila kupe sa Harijem i Nevilom Longbotomom. Luna je držala drugo izdanje Cepidlake, za koji je Hari rekao da je veoma dobar zbog intervjua. Ona je tada nosila predivno obojen par naočari koje su se dobijale u Cepidlaki. Bila je veoma razočarana što Dambldorova Armija neće nastavljati sa sastancima. “I ja sam uživala na sastancima.” rekla je. “Bilo je to kao da imaš prijatelje.” Kada je Romilda Vejn pitala Harija da li bi želeo da se pridruži njoj i njenim prijateljima u drugom kupeu, rekavši Hariju “Bolje nego da sediš sa njima.”, naglasivši to njima, Hari je odbio rekavši da su Luna i Nevil njegova pravi prijatelji.

Tokom Božića, Luna je tešila Hermionu kojoj se Ron rugao u učionici Preobražavanja, i ona pobegla u žensko kupatilo. Luna je našla Hermionu kako plače, kad ju je Hari tražio da joj vrati knjige koje je ispustila u učionici. Kada je Hermiona otišla, Hari je pitao Lunu da li bi želela da ide sa njim na Božićnu žurku kod profesora Pužoroga, samo kao prijatelji. Luna je to rado prihvatila. Bila je obučena u srebrnu odoru, koja je privlačila pažnju gledalaca, ali izgledala je lepo. Dok je trajala žurka, Luna se upoznala s nekim ljudima, i veoma ju je zainteresovao Sanguini, gost Vampir. Ona je takođe prouzrokovala da se Hari smeje tako glasno da mu je medovina izašla na nos, kada je rekla da su Aurori deo Truli-zavere, kada je professor Snejp rekao Pužorogu da Hari želi da postane Auror. Ona je nastavila konverzaciju o Truli-zaveri sa profesorkom Trilejni, koja je delovala veoma zainteresovano.

LoonieLovegood

Luna i Sangvini.

Takođe te godine, Luna je trenutno zamenila Zaharija Smita kao kvidičkog komentatora. Mnogi su smatrali Lunino komentarisanje veoma zanimljivim, kao i zato što je Luna zaboravila imena mnogih igrača i rekla da je Zaharije Smit bolovao od “Gubitničke bolesti”.

Luna je takođe jednom donela Hariju poruku od Dambldora, u kojoj je pisalo da treba da dođe kod njega u kancelariju na privatnu nastavu.

Na kraju školske godine, zamak su napali Smrtožderi, a Luna je bila jedna od nekolicine članova Dambldorove Armije koja je učestvovala u Bici na Astronomskom Tornju, zajedno sa Ronom, Džini, Nevilom i Hermionom. Hari je zamolio nju i Hermionu da nadgledaju Snejpovu kancelariju, što su one i uradile, ali kada ih je Snejp video, rekao im je da su Smrtožderi u zamku i da treba da se pobrinu za profesora Flitvika, kome navodno nije dobro. Posle uzimanja Feliks Felicisa od Harija, članovi D.A. bili su nedodirljivi, i svi su preživeli nepovređeni, osim Nevila, koji je bio povređen, ali kasnije se i on oporavio. Luna je njemu pomogla da sedne kada su prisustvovali sahrani Albusa Dambldora na kraju školske godine.

Šesta godinaEdit

170px-LoonarLoove

Luna Lavgud sa svojim čarobnim štapićem.

1. avgusta 1997., Luna i njen otac prisustvovali su venčanju Bila Vizlija i Fler Delaker u Jazbini. Luna je mogla da prepozna Harija, koji je bio maskiran u rođaka Vizlijevih, Barnija Vizlija, Višesokovnim napitkom, radi bezbednosti. Nosila je žute odore, imala suncokret u kosi i sedela je za istim stolom sa Harijem, Hermionom i Ronom. U jednom trenutku, Luna je srećno sama plesala, mašući rukama oko sebe, i time je privukla pažnju gledalaca.

Tog dana, Ministarstvo je palo pod kontrolu Lorda Voldemora, pa su Smrtožderi kontrolisali Hogvorts, na Luninoj šestoj godini. Severus Snejp bio je direktor, a Smrtožderi Amikus i Alekto Keru bili su profesori. Ranije iste školske godine, Luna, Nevil i Džini pokušali su da ukradu Grifindorski mač iz direktorove kancelarije. Snejp ih je uhvatio, i kao kaznu poslao ih da idu u Zabranjenu Šumu sa Hagridom. Trio je ponovo aktivirao Dambldorovu Armiju, koja je pokušala da sabotira Smrtoždere u nadležnosti školom i da pomogne Hariju, Ronu i Hermioni – koji se nisu vratili u školu, već su išli u potragu za Voldemorovim Horkruksima.

Na putu do kuće za Božić, Smrtožderi su je kidnapovali, zbog toga što je njen otac pisao priče u Cepidlaki koje su podržavale Harija Potera.

Ropstvo i bekstvoEdit

250px-Prophecy

Luna u odseku za misterije.

Verovali su da je Luna u ropstvu u Askabanu, ali ona je zaprava bila zarobljena u Palati Melfojevih, zajedno sa tvorcem čarobnih štapića, Olivanderom, kome je ona pružila veliku utehu. Njen otac bio je toliko očajan da je vrati, da je pokušao da preda Harija, Rona i Hermionu Ministarstvu Magije, u zamenu za njenu slobodu. Trio je uspeo da pobegne, jer Hermiona je uspela da u poslednjem trenutku smisli plan: kada su Smrtožderi došli, ona se potrudila da vide i nju i Harija, kako ni Luna ni njen otac ne bi bili kažnjeni. Kuća Lavgudovih cela je bila uništena, zbog Erumpetovog roga koji je eksplodirao. Ksenofilijus Lavgud je mislio da je to rog Zgužvanorogog Snorkaka.

Zatvorenicima u Palati Melfojevih kasnije su se pridružili i Hari, Ron, Din Tomas i goblin Griphuk, dok je Hermionu mučila Belatriks Lestrejndž da bi izvukla važne informacije od nje. Kada je Luna pomogla zarobljenicima da preseku kanape kojima su bili vezani, kućni vilenjak Dobi je došao da ih spasi. Prvo je odveo Lunu, Dina i Olivandera u Školjokolibu, kuću gde žive Bil i Fler, a onda se vratio da pomogne Hariju, Hermioni, Ronu i Griphuku da pobegnu iz Palate. Poginuo je spasavajući ih.

Luna je ostala u kolibi do kraja praznika, i kada su sahranjivali Dobija, zatvorila mu je oči i snadbela ga je pohvalama, zahvaljujući mu što je rizikovao svoj život da bi ih sve spasao. Za vreme njenog boravka u Školjokolibi, Olivander joj je napravio novi štapić. Takođe je započela prijateljstvo sa Dinom. Ne zna se šta je Luna radila posle nego što su Hari, Ron i Hermiona napustili Školjokolibu da bi upali u čarobnjačku banku Gringots, ali u maju se vratila na Hogvorts, kada joj je Nevil dao znak da se trio vratio u školu. Cela Dambldorova Armija bila je okupljena i spremna za bitku.

Bitka za HogvortsEdit

Kada je trio pitao članove DA koji su pripadnici kuće Rejvenklo o tome da li ima neki predmet koji je pripadao Rovini Rejvenklo, Luna je spomenula izgubljenu Dijademu. Ona je odvela Harija u Rejvenklovski Dnevni Boravak, odgovorivši na zagonetku: “Šta je starije: Feniks ili Plamen?” odgovorom “Krug nema početak.”, da bi mogli da uđu, kako bi mogla da mu pokaže kako izgleda dijadema. Tamo, ona je Ošamutila Alekto Keru, koja je tu stražarila po Voldemorovim naređenjima. Bila je svedok kada su profesori Minerva Mek Gonagal, Filijus Flitvik i Pomona Spraut proterali Snejpa, zajedno sa Harijem. Luna se pridružila bici, radije nego da se evakuiše.

U jednom trenutku, ona, Erni Makmilan i Šejmus Finigan pomogli su Hariju, Ronu i Hermioni da oteraju grupu Dementora koji su ih napali, koristeći njihove Patronuse. Luna je podsetila Harija da mora da misli na nešto srećno, pomogavši mu da prizove potpunog Patronusa. Kasnije, pred kraj bitke, borila se protiv Belatriks Lestrejndž zajedno sa Hermionom i Džini. Kada je Belatriks bacila ubilačku kletvu na Džini i za dlaku je promašila, Moli Vizli je reagovala i ubila ju je.

Luna je bila tu kada je Hari u finalnom dvoboju pobedio Voldemora, i bila je među prvima koji su mu čestitali. Malo kasnije, kreirala je diverziju, tako da je Hari mogao da ode neprimećeno sa pobedničke proslave sa Ronom i Hermionom, da bi mogao malo da predahne.

Život kasnijeEdit

Luna je kasnije otišla da otkrije istinu o njenom ocu I prihvatila je činjenicu da neka stvorenja (poput Zgužvanorogog Snorkaka) uopšte ne postoje. Postala je svetski poznata naturalistkinja, i proputovala je svet tražeći razna čudnovata stvorenja. Međutim, ona je i dalje ostala ekscentrična i spremna da otkrije stvari koje niko nikada ranije nije video, kao i da klasifikuje mnoge nove vrste životinja. Veoma je moguće da je sačuvala kontakt sa svojim prijateljima iz Dambldorove Armije. Hari i Džini su dali njihovoj ćerki Lili srednje ime Luna.

Neko vreme nakon završetka škole, Luna se udala za naturalistu Rolfa Skamandera, unuka autora Fantastične Zveri i gde ih naći, Njutona Skamandera.

Fizički izgledEdit

175px-Luna

Luna Lovegood.

1997. godine, šesnaestogodišnja Luna Lavgud imala je prljavoplavu kosu, štrčeće srebrno-sive oči, koje su se često činile sanjivo rastrojenim i tanke obrve. Imala je sanjiv glas i odavala je auru različitih navika: na primer, nije imala običaj da trepće kao "normalni" ljudi. Poznato je da ona drži svoj čarobni štapić iza uveta da se ne bi zagubio.

Luna ima jedinstveni osećaj za modu i zbog toga je ljudi smatraju čudnom. Ona često nosi čudne komade nakita, kao što je ogrlica napravljena od čepova krem-piva i rotkvice kao minđuše. Luna često nije nosila cipele zato što ih učenici iz njene kuće uzimaju i sakrivaju. Na kvidičkim utakmicama, Luna uvek podržava Grifindor, osim kada igra protiv Rejvenkloa. Na venčanju Bila Vizlija i Fler Delaker nosila je žutu odoru i imala je suncokret u kosi. Opisana je kao "lepa" u nekim prilikama, uprkos njenom osećaju za modu.

Ličnost i osobineEdit

160px-Luna Lovegood

Luna Lavgud.

Luna je iskrena, smirena, jedinstvena -- neki kažu i čudna -- devojka koja ima mnoga verovanja i osobine zbog čega je ljudi smatraju čudnom, i odatle joj je nadimak "Lujka Lavgud". Međutim, ona je inteligentna, zato što je razvrstana u Rejvenklo. Luna ima običaj da govori tupu i bolnu istinu o ljudima i stvarima.

Njeno ponašanje i glas često su udaljeni i sanjivi -- iako je kada je Hermiona rekla da je časopis njenog oca đubre, mistična sanjivost je nestala iz njenog glasa -- i ona često samo isplovi iz razgovora ako joj nije interesantan. Luna se takođe ponekad ponaša veoma hladno -- čak i u teškim situacijama, ali ume da pruži i utehu ostalima kao što je bio Hari Poter posle smrti njegovog kuma; Hermiona Grejndžer, kada je plakala u kupatilu zbog Rona i gospodin Olivander dok je bio zarobljen zajedno sa Lunom u Palati Melfojevih.

Sa njenom spremnosti da veruje u mnoge stvari bez dokaza, mirnim ponašanjem i interesovanju za kvidič, Luna je sušta suprotnost Hermione Grejndžer, iako su njih dve dobre prijateljice.

240px-Year end

Luna i Hari posle Sirijusove smrti.

Luna je često predmet podsmeha, sudeći po tome što ostali učenici kradu i skrivaju njene stvari. Ona to ne uzima zdravo za gotovo, biva strpljiva, prihvata ostale oko sebe i veruje da će se sakrivene stvari vremenom pokazati. Ona ima nekoliko dobrih prijatelja, ali uopšte nije uznemirena zbog toga i veoma je verna prema svojih nekoliko prijatelja. Rekla je da ne voli mnogo da pleše, iako je plesala na Bilovom i Flerinom venčanju. Luna bi trebalo da ima umetničke veštine, zbog toga što se u njenoj kući nalaze razne stvari koje je ona bojila, kao što su cveće i insekti, kao i portreti koje je sama nacrtala i koji su prikazivali Harija, Hermionu, Rona, Džini i Nevila.

Luna je moćna i vešta veštica i jedna je od retkih koja je ostala relativno nepovređena posle sve tri bitke u kojima je učestvovala. Neka dela, kao što je vođstvo ponovoosnovane D.A. sa Nevilom i Džini, dokazuju Luninu hrabrost. Luna je takođe bila sposobna da napravi opipljivog Patronusa na svojoj šestoj godini, ili moguće čak i na četvrtoj godini, što dokazuje njen talenat za magiju. Njen oblik Patronusa je zec.

Lunina verovanjaEdit

Luna veruje u mnoge stvari u koje nekoliko drugih ljudi takođe veruje. Međutim, kako je odrastala, Luna je počela da veruje i u neke stvari koje uopšte ne postoje.

230px-Quibbler-Luna

Luna čita "Cepidlaku".

 • Veruje u sve što pročita u Cepidlaki.
 • Da je Rufus Skrimdžer vampir.
 • Da su Aurori deo Truli-zavere koji pokušavaju da pokore Ministarstvo mračnom magijom i bolesti desni.
 • Da Kornelijus Fadž peče gobline u piti, ima vojsku Heliopata i da koristi Odsek za Misterije kako bi u njemu pravio otrove za svakoga ko je protiv njega.
 • U Harijevu priču da se Voldemor vratio.
 • Da će moći da vidi svoju majku i posle smrti.
 • Kada je mogla da čuje glasove iza vela, da su to bili ljudi koji su samo vrebali iza.

Magijske sposobnosti i veštineEdit

 • Duelista: sa četrnaest godina Luna je preživela Bitku u Odseku za Misterije sa ne više od par sitnih povreda. Takođe je preživela Bitku na Astronomskom tornju bez nekih većih povreda. Tokom Bitke za Hogvorts, morala je da se bori protiv moćne veštice Belatriks Lestrejndž, protiv koje se borila zajedno sa Hermionom Grejndžer i Džini Vizli.
 • Patronus: na svojoj četvrtoj godini, Luna je naučila kako da prizove opipljivog Patronusa koji je imao oblik zeca.
 • Neverbalna magija: nedugo pre Bitke za Hogvorts 1998. godine, Luna je povela Harija u Rejvenklovski toranj gde je upotrebom reči ošamutila Smrtožderku Alekto Keru.

VezeEdit

RoditeljiEdit

250px-Xenophilius Lovegood 1

Ksenofilijus Lavgud.

Zbog smrti majke kada je imala devet godina, Luna je odrastala uz svog oca. Zbog toga, i zato što je Luna bila jedino dete, njih dvoje bili su vrlo bliski. Ksenofilijus je naučio svoju ćerku da deli sa njim mnoga neobična verovanja, i njih dvoje su tokom raspusta išli na ekspediciju u Švedsku kako bi pronašli Zgužvanorogog Snorkaka. Luna veruje u sve šta njen otac napiše u časopisu "Cepidlaka", i odbranila ga je kada je Hermiona Grejndžer rekla da je taj časopis obično đubre. Kada je Luna bila kidnapovana od strane Smrtoždera 1997. godine, kako bi Ksenofilijus prestao da piše u odbranu Harija Potera, njen otac bio je van sebe. Bio je očajan do tačke prestanka javnog podržavanja Harija Potera, da je čak pokušao da preda Harija, Hermionu i Rona Smrtožderima u zamenu za Luninu slobodu. Kada je pao u tom pokušaju, Ksenofilijus je bio uhapšen od strane Selvajna i Traversa.

Hari PoterEdit

330px-HarryLunaThestral

Hari i Luna u Zabranjenoj šumi.

Kada je Hari Poter prvi put sreo Lunu 1995. godine, shvatio je da je ona čudna, ali bio je zahvalan i zadovoljan jer je ona bila jedna od retkih ljudi koja veruje u Harijevu priču da se Lord Voldemor vratio i bilo mu je veoma žao Lune kada mu je rekla da je izgubila majku i zbog njenog statusa autsajdera. Posle bitke u Odseku za Misterije, njih dvoje su pričali o smrti Sirijusa Bleka, kao i o mogućnosti zagrobnog života.

Na početku sledeće školske godine, Hari je reagovao ljutito kada je Romilda Vejn rekla da Luna i Nevil Longbotom nisu vredni provođenja vremena sa njime; za razliku od prošle godine, kada se osećao neprijatno jer ga je njegova simpatija Čo Čang videla u Luninom i Nevilovom društvu. 1996. godine, Hari je pitao Lunu da ide sa njim na Pužorogovu Božićnu zabavu kao prijatelji, razmišljajući o tome kako "nikada nije upoznao nikoga ko je sličan Luni". Hari se malazio na jednom od portreta u Luninoj sobi koje je ona sama nacrtala na zidu svoje spavaće sobe.

Hermiona GrejndžerEdit

150px-Hermione Granger (HBP promo) 4

Hermiona Grejndžer

Luna i Hermiona Grejndžer nisu se mnogo slagale tokom prvog susreta, jer Hermiona je nazvala "Cepidlaku" đubretom, bez znanja da je Lunin otac urednik. Ona je u početku bila frustrirana zbog Luninih verovanja u sve i svašta bez dokaza. Međutim, Hermiona je pozvala Lunu da se pridruži Dambldorovoj armiji i njih dve postale su prijateljice. Hermionino mišljenje o Luni dosta se poboljšalo kada je Luna dokazala svoju odanost i hrabrost učestvujući u Bici u Odseku za Misterije, a jednostavno je prihvatila i da Luna ima drugačije poglede na svet. Može se pretpostaviti da su njih dve ostale prijateljice i kao odrasle, iako ovo nikada nije eksplicitno rečeno u knjigama.

Sledeće školske godine, Luna je tešila Hermionu posle svađe sa Ronom, kada je plakala u ženskom toaletu. Na Bilovom i Flerinom venčanju, Hermiona je pokušala da šutne Rona nogom zbog toga što je zadirkivao Lunu, a kasnije ju je opet branila zbog uvreda koje je izrekao portret Fineasa Nigelusa Bleka. Hermionin portret bio je među portretima koje je Luna nacrtala na plafonu svoje sobe, zaokruženim sa rečju "prijatelji". Kada je Lunin otac pokušao da preda Harija, Rona i Hermionu Smrtožderima u zamenu za Luninu slobodu, Hermiona je uspela da smisli plan za bekstvo: potrudila se da Smrtožderi vide nju i Harija trenutak pre nego što će se prebaciti, tako da ni Luna ni njen otac nisu bili teže povređeni.

Luna se takođe borila u Bici na Astronomskom Tornju i u Bici za Hogvorts, gde su ona, Šejmus Finigan i Erni Makmilan spasili Hermionu, Harija i Rona od Dementora. I Hermiona i Luna preživele su rat.

Ron VizliEdit

120px-Ron Weasley (HBP promo) 1

Ronald Vizli.

Na početku njihovog poznanstva, Ron je mislio da je Luna veoma čudna i nije bio preterano zainteresovan u tome da je upozna, i čak ju je par puta zvao "Lujka". Luna je, u neku ruku, ipak mislila da je Ron zanimljiv i pomalo fascinantan.

Ronovo poštovanje prema Luni je poraslo, kada ju je bolje upoznao kroz Dambldorovu armiju i zato što je bila jedina sa još dvoje članova D.A. koja je pritekla u pomoć za spašavanje Sirijusa Bleka, tokom Bitke u Odseku za Misterije. Bio je posebno zabavljen zbog Luninog komentarisanja kvidiča 1996. godine, i mislio je pozitivno o njenoj hrabrosti. Kada je prisustvovala venčanju njegovog brata Bila, Rona je dodatno zabavilo njeno ponašanje i primetio je da ona odaje visoku vrednost. Međutim, Ron je i dalje bio sklon da zadirkuje Lunu zbog nekih njenih verovanja. Ron i Luna su se oboje borili u Bici za Hogvorts, gde su ona, Šejmus Finigan i Erni Makmilan spasili Rona, Harija i Hermionu od Dementora. I Ron i Luna preživeli su rat.

Džini VizliEdit

120px-Ginny Weasley (HBP promo) 1

Džini Vizli

Luna i Džini bile su na istoj godini na Hogvortsu, ali u različitim kućama. Džini je Luna izgledala odista čudno i prvo ju je umesto Luna zvala "Lujka Lavgud", iako je rekla da je Luna "sasvim okej" i njih dve bile su pomalo prijateljski naklonjene. Kada je 1995. godine Džini odvela Harija Potera i Nevila Longbotoma u Lunin kupe u vozu, pričala je učtivo sa njom. Njih dve postale su bliže prijateljice tokom Dambldorove armije, i Džini je počela da govori ostalima da je ne zovu "Lujka Lavgud". Luna je navela tokom komentarisanja kvidičkog meča da je Džini "draga". Zajedno sa Nevilom, Luna i Džini su ponovo stvorile Dambldorovu armiju, dok je Hogvorts bio pod Voldemorovom kontrolom. Džini je takođe bila jedna od pet portreta -- zajedno sa Harijem, Ronom, Hermionom i Nevilom -- koje je Luna nacrtala na plafonu svoje spavaće sobe, sa rečima "prijatelji" koje su bile ispisane zlatnom bojom.

Džini i Hari Poter nazvali su svoju ćerku Luna, uzimajući u obzir da je Luna njihova "draga prijateljica".

Dambldorova armijaEdit

250px-Dumbledore's Army

Dambldorova armija

Nevil Longbotom, kao i Luna, bio je autsajder. Postali su uključeni u mali krug prijatelja jedno drzgom tokom Dambldorove armije i Nevil je bio jedan od prijateljskih portreta koje je Luna nacrtala na plafonu svoje sobe. Zajedno sa Džini, Luna i Nevil su rekonstruisali D. A. kada je Voldemor preuzeo kontrolu nad Hogvortsom. Nevil je takođe bio jedini član Dambldorove armije, zajedno sa Lunom, Harijem, Hermionom, Ronom i Džini da se bori u Odseku za Misterije.

Kada su oboje bili spašeni iz palate Melfojevih, Luna i Din Tomas postali su bliski tokom boravka u Školjokolibi. Din je i dalje ostao prilično zbunjen zbog nekih čudnih stvari koje je Luna govorila, ali nije je ismevao i pomagao joj je u Sobi po Potrebi neposredno pre Bitke za Hogvorts.

Luna je takođe bila bliska sa još nekim članovima D.A., kao što su Šejmus Finigan i Erni Makmilan, sa kojima se zajedno borila tokom Bitke za Hogvorts.

Luna je upoznala i osrale članove Dambldorove armije; a to su: Padma Petil, Čo Čang, Teri But, Antoni Goldstajn, Majkl Korner i Marijeta Edžkomb, iz njene kuće (svi oni borili su se u Bici za Hogvorts, osim Marijete), Hana Abot, Džastin Finč-Flečli, Suzan Bouns, Zaharije Smit iz Haflpafa (moguće je da su se svi oni borili u Bici za Hogvorts, osim Zaharija), i Fred i Džordž Vizli, Anđelina Džonson, Kejti Bel, Alisija Spinet, Li Džordan, Parvati Petil i Kolin i Denis Krivej iz Grifindora. Kolin i Fred bili su ubijeni u Bici za Hogvorts.

Ostale vezeEdit

150px-Deaddobby 003

Dobijeva sahrana ispred Školjokolibe.

Luna je takođe volela kućnog vilenjaka Dobija, koji ju je spasio iz palate Melfojevih. Kada je Belatriks Lestrejndž ubila Dobija, Luna mu je zatvorila oči da bi "izgledao kao da spava". Takođe mu je rekla nekoliko reči tokom sahrane.

Luna je takođe upoznala i Olivandera, štapić-majstora, u palati Melfojevih, gde su oboje bili zatvoreni. Ona ga je ohrabrila i pružila mu utehu. Kada su oboje pobegli, Olivander, koji je postao prilično sklon prema Luni, napravio joj je novi štapić.

Takođe je upoznala Bila Vizlija i Fler Delaker, kada je ostala nekoliko dana u njihovoj kući, Školjokolibi. Napustila je Školjokolibu kada su ona, Din, Bil i Fler otišli da se bore u Bici za Hogvorts.

Luna nije mnogo volela način kako je predavao Rubijus Hagrid, rekavši kako učenici iz Rejvenkloa misle da je on samo "sprdnja od nastavnika", i ona je preferirala profesorku Truli-Dasku. Ovo mišljenje se možda promenilo kasnije.

Muž i sinoviEdit

Luna je takođe eventualno upoznala Rolfa Skamandera, unuka poznatog Njuta Skamandera i njegove žene Porpentine. Rolf je postao Lunin muž i njih dvoje dobili su blizance, Lorkana i Lisandera.

EtimologijaEdit

Luna znači "mesec" na latinskom (kao i na italijanskom, ruskom, španskom i rumunskom) jeziku. Ljudi su verovali da mesec izaziva ludost, što može biti razlog zašto je Luna takva kakva je. Njen nadimak, "Lujka" (engl. Loony, što znači "šašav"), upućuje na mesec i vezuje se sa ludilom, jer to je skraćeno od "ludak" (engl. lunatic).

Lavgud je stvarno prezime i složenica. (engl. love - ljubav; good - dobar)

ZakulisnoEdit

180px-Luna in class

Luna Lavgud

 • U Hari Poter filmovima, Lunu Lavgud igra irska glumica Evana Linč. Dž. K. Rouling imala je ručak sa Linčovom kada je ova dobila ulogu, i jedino što je rekla za nju bilo je "savršeno!".
 • Linčova je bila ogromni fan knjiga pre nego što je dobila ulogu.
 • Ona smatra da je dobila najbolju moguću ulogu u istoriji filmova.
 • Minđuše od rotkvica kakve Luna nosi u Hari Poter i red feniksa, Evana je sama napravila, kao i narukvicu koju nosi u Hari Poter i polukrvni princ.
 • 10. poglavlje u Hari Poter i red feniksa zove se "Luna Lavgud".
 • U filmu Hari Poter i red feniksa, Hermiona je ta koja upoznaje Lunu sa ostalima, a ne Džini. U knjigama, Hermiona nikada ranije nije videla Lunu.
 • Luna je bila poslednja osoba u knjigama koja komentariše kvidički meč. Komentator konačnog meča u Hari Poter i polukrvni princ nije spomenut.
 • U Hari Poter i polukrvni princ, Nimfadora Tonks je a koja spasava Harija Potera kada je Drako Melfoj na njega bacio Telovezujuću Kletvu. Međutim, u filmskoj verziji, Luna je ta koja spasava Harija.
 • U Hari Poter i polukrvni princ knjizi, Hermiona zapaža da je Hari nešto spustio u Ronovo piće. Međutim, u filmu, Luna je to primetila, misleći da je ispustio tonik.
 • Kružile su glasine da je Severus Snejp Lunin otac i da će na kraju Luna i Nevil Longbotom biti zajedno. Obe glasine su lažne.

PojavljivanjeEdit

Bold text

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.