FANDOM


250px-The potters hp

Džejms, Hari, i Lili Poter

Poter je prezime stare čarobnjačke porodice. Nekada su bili potpuno čistokrvni, ali Džejms Poter oženio je Normalsko-rođenu vešticu Lili Poter, tako da su njihov sin Hari i njegovo troje dece polukrvni. Poterovi se tradicionalno razvrstavaju u Grifindor na Hogvorts školi veštičarenja i čarobnjaštva, i veoma su bogati, sa sefom u banci Gringots koja sadrži tone zlata. Srodnici su sa čarobnjačkim porodicama Blek i Vizli, kao i sa normalskim porodicama Evans i Darsli.

Tokom prvog i drugog čarobnjačkog rata, Poterovi su podržavali Red Feniksa, a bili su protiv Lorda Voldemora i njegovih Smrtoždera. I Lili i Džejms Poter bili su članovi Reda Feniksa i uvredili su Voldemora tri puta, a njihov sin bio je vođa Dambldorove Armije, organizacije koja se bori protiv Voldemora, i takođe je pobedio Voldemora jednom za svagda.

Poterovi su veoma bliski sa Vizlijevima, Sirijusom Blekom i Albusom Dambldorom.


Skorašnja generacija PoterovihEdit

Džejms Poter bio je jedino dete gospodina i gospođe Poter. Oni su možda Čarls Poter i Dorea Blek, mada, alternativno, ovi pojedinci mogu biti samo rođaci Džejmsovih roditelja. Džejms i Lili Poter (rođena Evans) imali su jedno dete, Harija Potera, koji je bio poznat po tome što je porazio Lorda Voldemora. On je eventualno oženio Džini Vizli, i njih dvoje imali su troje dece: Džejmsa Sirijusa, Albusa Severusa i Lili Lunu.

Poznati članoviEdit

  • Džejms Poter - čistokrvni Grifindorac koji se pridružio Redu Feniksa. On i njegova žena ubijeni su od strane Lorda Voldemora u noći 31. okrobra 1981. godine. Njihov sin je preživeo.
  • Lili Poter, devojački Evans - Normalsko-rođena Grifindorka koja se pridružila Redu Feniksa. Lord Voldemor je ubio nju i njenog muža u noć 31. okrobra 1981. godine. Njihov sin je preživeo.
  • Hari Poter - polukrvni Grifindorac poznat po tome što je porazio Lorda Voldemora. On je vođa Dambldorove armije. Oženio je Džini Vizli.
  • Džini Poter, devojački Vizli - čistokrvna Grifindorka koja je žena Harija Potera. Bila je član Dambldorove armije.
  • Džejms Sirijus Poter - polukrvni Grifindorac koji je najstariji sin Harija i Džini Poter. On ima mlađeg brata i mlađu sestru. Dobio je ime po svom dedi sa očeve strane, a srednje ime po kumu sa očeve strane.
  • Albus Severus Poter - polukrvni čarobnjak razvrstan 2017. godine. Sin je Harija i Džini Poter. Ima starijeg brata i mlađu sestru. Dobio je ime po Albusu Dambldoru i Severusu Snejpu.
  • Lili Luna Poter - polukrvna veštica koja je jedina ćerka Harija i Džini Poter. Ima dva starija brata. Dobila je ime po svojoj baki sa očeve strane, Lili, i po jednoj od najboljih i najstarijih prijateljica njenih roditelja, Luna.
  • Dorea Blek - žena Čarlusa Potera. Član kuće Blekovih. Ima jednog sina.
  • Čarlus Poter - muž Doree Blek. Ima jednog sina.

Porodično stabloEdit

150px-HarryPotterLiliJames

Džejms Poter, Hari Poter i Lili Evans, svi sa petnaest godina, u Situ-Za-Misli.

Nepoznato je ko su bili roditelji Džejmsa Potera. To mogu biti Čarlus Poter i Dorea Blek, koji su prikazani da imaju jednog sina na porodičnom stablu porodice Blek.

Zna se da su Džejmsovi roditelji bili stariji kada se Džejms rodio, i dorea je mogla imati četrdeset godina kada je on rođen. Međutim, zna se i da su Džejmsovi roditelji umrli prirodnim putem, jer su bili stari, ali Dorea je imala samo pedeset sedam godina kada je umrla.

Ako su Čarlus i Dorea Poter bili Džejmsovi roditelji, Džejms i njegov najbolji prijatelj Sirijus Blek bi onda bili rođaci u prvom kolenu. Hari i Sirijus, njegov kum, po tome bi bili rođaci u drugom kolenu. Takođe, Harijev najbolji prijatelj Ron, i Harijeva žena Džini Vizli, bili bi rođaci u trećem kolenu. Hari bi onda takođe bio i u srodničkim vezama sa Melfojevima, Longbotomovima i Lestrejndžovima.

Skorašnja istorija porodiceEdit

Prvi čarobnjački ratEdit

Godrics Hollow

Kuća Lili i Džejmsa Potera.

Hari Poter rođen je tokom vrhunca Prvog Čarobnjačkog Rata. Njegovi roditelji, Džejms i Lili Poter, su oboje bili članovi Reda Feniksa, organizacije koja je osnovana i vođena od strane Albusa Dambldora protiv Voldemora i njegovih sledbenika. 1979. godine, Dambldor je prisustvovao izricanju proročanstva koje je prozrekla Sibil Trilejni. Ona je prorekla da će krajem jula sledeće godine biti rođeno dete koje ima moć da uništi Mračnog Gospodara i da su roditelji tog deteta tri puta uvredili Lorda Voldemora i izbegli mu. Severus Snejp je ispričao Voldemoru samo deo proročanstva, zato što je bio uhvaćen kako prisluškuje.

Krajem jula 1980. godine, rođene su dve bebe koje su odgovarale opisu proročanstva: Hari Poter i Nevil Longbotom. Voldemor je tražio Harija, odlučan da ga ubije, i tako je obeležio Harija kao svog rivala, kao što je proročanstvo reklo. Poterovi su se krili pod Fidelijus čini, prvo izabravši Sirijusa Bleka kao svog čuvara tajne. Ali Blek je insistirao da Poterovi koriste Pitera Petigrua, misleći da će ovaj manje očigledan izbor zaštiti Poterove. Petigru je, međutim, izdao Poterove Voldemoru, koji je napao porodicu u Godrikovoj dolini, 31. oktobra 1981. godine. Voldemor je ubio Džejmsa, a onda i Lili ubilačkom kletvom, ali je isprva dao Lili izbor da spasi sebe, po Snejpovoj želji, koji je godinama bio zaljubljen u Lili. Kada je odbila, Voldemor ju je ubio, ne znajući da je prizvao drevnu magiju koja je zaštitila Harija kada je Voldemor pokušao da ga ubije. Kletva se okrenula, ostavivši Harija kao jedinog preživelog koga je Voldemor naumio da ubije. Incident je takođe prouzrokovao da se delić Voldemorove duše otkine i preseli u Harijev ožiljak na čelu, omaškom praveći Horkruks.

250px-74

Lili i Džejms...

Sirijus je nedugo zatim otkrio šta se dogodilo i sproveo je Petigrua, koji je lažirao sopstvenu smrt i pobegao. Sirijus je nepravedno optužen i zatvoren u Askaban zbog Petigruovog zločina. Hari, koji je postao poznat kao "Dečak Koji Je Preživeo", zbog svog čudesnog preživljavanja, uzet je pod brigu sestre njegove majke, Petunije Darsli i živeo je sa njom, njenim mužem Vernonom i njihovim sinom Dadlijem. Darslijevi su podizali Harija u normalskom svetu, i oni su ga mučili, tretirali jadno i nikada mu nisu rekli o njegovom magijskom poreklu. Ali zbog krvi kojom je Hari povezan sa svojom majkom, on je zaštićen od Voldemora dok god može kuću Darslijevih u Šimširovoj ulici broj 4 zvati "dom".

Drugi čarobnjački ratEdit

Uprkos svojim rođacima koji su ga forsirali da bude "normalan", Hari je bio čarobnjak i otkrio je to od Rubijusa Hagrida, kada je došlo vreme da krene na Hogvorts školu veštičarenja i čarobnjaštva, 1991. godine. Zakoračio je u čarobnjački svet, saznavši svoju porodičnu istoriju, i opet je postao meta Lorda Voldemora, koji je još uvek bio živ, ali nije imao telo i tragao je za moći.

160px-HarryPotter5

Hari Džejms Poter.

Voldemorova nesposobnost da dotakne Harija, zbog dugotrajne zaštite Harijeve pokojne majke, nastavila je sve do njegovog vaskrsenja 1995. godine. Profesor Kvirel, koji je delovao kao domaćin Voldemorovoj duši, pokušao je da napadne Harija kako bi mu ukrao Kamen mudrosti 1992. godine, ali bio je sprečen da ukrade kamen, zbog toga što je dotakao Harijevu kožu, ostavljajući Voldemora da se vrati u prvobitno beztelesno stanje.

Voldemor je eventualno prešao preko toga, koristeći Harijevu krv kako bi povratio svoje telo 1995. godine. Bez Voldemorovog znanja, ovaj čin je usidrio Harijev život njegovom. Ovo je izašlo na videlo kada su Hari i Voldemor imali konačnu bitku 1998. godine tokom Bitke za Hogvorts. Hari je proveo skoro godinu dana uništavajući Voldemorove Horkrukse zajedno sa svojim prijateljima Hermionom Grejndžer i Ronom Vizlijem, da bi, na kraju, tokom bitke za Hogvorts, otkrio da je Voldemor slučajno napravio Horkruks u njemu one sudbonosne noći 31. oktobra 1981. Hari je mirno i svojevoljno stajao pre nego što je Voldemor bacio smrtonosnu kletvu na njega. Zahvaljujući tome, deo Voldemorove duše u Hariju bio je uništen. Zbog toga što je Voldemor koristio Harijevu krv da bi povratio svoje telo - odnosno Lilinu krv, kao Harijevu magičnu zaštitu - Hari je drugi put preživeo ubilačku kletvu.

Hari i Voldemor su se sukobili poslednji put i Hari ga je porazio jednom za svagda.

Posle rataEdit

Nakon kraja Drugog čarobnjačkog rata, Hari Poter postao je Auror i oženio je Džini Vizli. Par je imao troje dece: Džejmsa Sirijusa, Albusa Severusa i Lili Lunu Poter - i tako je nova generacija Poterovih rođena u mnogo mirnijem svetu.

EtimologijaEdit

Poter je veoma često prezime engleskih korena. Tradicionalno se odnosi na okupaciju izrade keramike. Bitriks Poter bila je poznati autor dečjih knjiga. Poter Polje je groblje za nepoznate ili nezahtevne mrtve, naročito za siročad i za vojnike; porodica Poter ima mnoge članove koji odgovaraju tom opisu. Dž. K. Rouling rekla je da voli prezime Poter od detinjstva.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.